Ajánló

PINK könyvek

Pink könyvek

Móra kiadó felkérésére volt szerencsém elolvasni a Pink sorozat könyveit. Engem mind a négy könyv magával ragadott, számomra öröm volt olvasni.

Könnyen olvasható, szinte filmszerű lendületességgel, képekkel, magával ragadja az olvasót. Talán emiatt is – és saját kamaszkori emlékeink miatt is –könnyű azonosulni a főszereplőkkel.

A sorozat olyan problémákkal foglakozik, mint a kortársak zaklatása, szóbeli-, érzelmi bántalmazásaik. A történetek példaként szolgálnak a fiatal olvasóknak ezen konfliktusok kezelésében. Ezen kívül segít családi tragédia feldolgozásában, szerelmi és baráti kapcsolatok megértésében.

 • A család, az otthon melege, mint fontos segítő, óvó, elfogadó közeg jelenik meg.
 • A barátok, mély barátságok menedéket nyújtanak a konfliktusok, problémák elől. Fontos, hogy azt érezzék, valahova tartoznak, ahol elfogadják őket olyannak, amilyenek.
 • A szerelem, a szerelemmel kapcsolatos érzések megértéséhez nyújt számos példát mind a négy rész.

Vitathatatlan, hogy kamasz éveink elég erőteljes személyiségformáló hatással bírnak életünk hátralévő részére. Ha nem marad elég idő arra, hogy a kamasz gyerek megtanulja a társaival, tanáraival való konfliktusait megoldani, felnőtt emberként, eszköztelenül fog az életbe lépni. Ezért kell időt és energiát szánni barátokra, szerelmekre, hobbira. Nem lehet folyamatosan csak a jövőre koncentrálni, mert akkor nem tanítjuk meg neki, hogy élvezze a jelent, és folyamatos frusztrációban fog élni. A könyvek felhívják a figyelmet a tanulás és szocializálódás közti egyensúly megteremtésének fontosságára. Ehhez az egyik fő eszköz lehet egy hobbi, mint menedéket és önbizalmat adó tevékenység.

Ajánlom kamaszoknak, de legalább ugyanannyira ajánlom elolvasásra szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezt a generációt is pontosan ugyanazok a problémák foglalkoztatják, mint minket ’annak idején’, csak más az eszközrendszerük, más a platform. Ezekben a könyvekben az ő nyelvükön, az ő közegükben jelennek meg mindennapi megoldandó feladataik, melynek csak egy része a tanulás és a jövő miatti aggodalom, a kilátástalanság. Feszíti őket az a felfogás, miszerint már általános iskola végén és egész középiskolában nyújtott tanulmányi eredményeik határozzák meg jövőjüket. Elég egy hiba és máris kilátástalanná válik egész életük. A felnőtt olvasóknak mankót nyújt, segítséget ad e kamasz generáció megértéséhez. Hiszen az – ahogy e könyvekben is látszik – az egyik legfontosabb számukra: szerető, megértő és támogató felnőttek vegyék őket körül.

Menő csajok klubja
Pink könyv: Menő csajok klubja

Ebben a részben betekintést kapunk egy olyan világba, amiben a kamaszok a tőlük folyamatosan elvárt maximális teljesítményt várja el. Hogy hogyan küzd meg ezzel a mostani generáció és közben próbálja megtalálni boldogságát, az író Gigin, a becsületes és szorgalmas diáklányon keresztül mutatja be.

Szerelem a parketten
Pink könyv: Szerelem a parketten

A gátlásos, két személyiségű Bea küzdelmének csodálatos bemutatása: hogyan lehetek önmagam? Hogyan tudom megmutatni az otthon védelmén kívül is, hogy ÉN milyen vagyok? Ehhez az egyik megoldás a tánc, mint hobbi és a tánc terápiás hatása. No és persze, a szerelem…

Levelek a padlásról
Pink könyv: Levelek a padlásról

A sorozat legmeghatóbb része. Betty betegségben elhunyt édesanyjának őszinte levelei segítik át kamaszkorának zűrös időszakain, az igaz szerelem megtalálásán és a barátai kapcsolatok hullámvölgyein.

Ne kavarj, Francesca!
Pink könyv: Ne kavarj Francesca!

A kötelességtudó és szorgalmas Evie életét felrázza Francesca, aki rávilágít, hogy a tanuláson kívül is van élet és ne hagyja ezt elrobogni maga mellett.

KOCKA HATÁROK NÉLKÜL

Kocka határok nélkül játék

Az én személyes kedvencem a Story Cubes.

Számos előnyét mutatom most nektek:​
 • Praktikus csomagolásának köszönhetően kis helyen is elfér, ezért akár a strandra is magunkkal vihetjük.
 • Játszhatjuk többen is, de párban vagy egyedül is kitűnő móka, a nevetés garantált!
 • Idegen nyelv gyakorlására is kiváló!
 • Gyorsan és lazán bővíti a szókincsünket anélkül, hogy egyáltalán eszünkbe jutna a tanulás.
Pedagógusként, az alábbi területek fejlesztésére szeretem használni:
 • Szókincs bővítése
 • Szóbeli felelet előkészítése
 • Fogalmazás előkészítése
 • Improvizáció, blattolás gyakorlása
 • Memória fejlesztése
 • Szórend, összetett mondta felállításának gyakorlása
 • Stratégia, tervezés tudatosítása
 • Asszociációs játék, önismeret
 • Kommunikációs készség fejlesztése
 • Beszédkészség fejlesztése, magabiztosabb szóbeli fellépés
 • Érzelmi krízis, elakadás feldolgozásának segítése
 • Zárkózott gyerek „megnyitása”
 • Személyiségfejlesztés
10+1 módja a Story Cubes használatának:
 1. A játékos az összes kockát egyszerre dobja el, majd tetszés szerint sorrendbe téve egy történetet mesél el.
 2. A játékos egyesével dobja el a kockákat: eldob egy kockát, majd arról a képről meséli a történetet. Ilyenkor hagyom, hogy legalább 4-5 mondatot mondjon magától, majd utána dob a következő kockával, amit belesző a történetbe.
 3. Több játékos felváltva dobja egyesével a kockát, így egy közös történetet alakítanak ki.
 4. Hosszabb feladatként kiadható egy vers megírása is!
 5. Rajzoljon belőle képregényt!
 6. Amikor már elmondta a mesét, a történetet, a kockákat letakarjuk és megkérjük a játékost, hogy – lehetőleg sorrendben – idézze fel a kockán található rajzokat, és így a vizuális memóriáját is fejleszthetjük.
 7. Milyen érzéseket kelt, milyen témakör jut eszébe a kockákon lévő rajzokról? Törekedjen arra, hogy elvontabb fogalmakra asszociáljon, és ne a konkrét tárgyat, témát szőjön bele a történetbe!
 8. „Ha te UFO lennél, üdv a Föld nevű bolygón!” – úgy magyarázza el nekem a kockán/kockákon lévő képeket, mintha én egy távoli bolygóról jöttem volna, és nem tudnám mit jelent a szó, a fogalom. Lehet nehezíteni a gyakorlatot, például azzal, hogy időre, mondjuk 2 percig folyamatosan beszéljen hozzám. Ezzel is késztetjük a stratégia felépítésére.
 9. Három kockából egy értelmes összetett mondat alkotása, figyelve az alapvető nyelvtani szabályokra. Ezzel gyakorolhatjuk a mondatszerkezeteket, a nyelvtanilag helyes szórendet (ld. alany, állítmány).
 10. „Végtelen történet” – bár egy csomag csak kilenc darab kockát tartalmaz, de ha folyamatosan újra használjuk a kockákat, mindig más lesz a sorrendjük, és a történet soha nem ér véget.
 11. Rejtett érzelmek felfedésére is kiválóan alkalmazhatóak a kockák, mert irányítottan kezelve az asszociációkat, a sérelem, fájdalom könnyebben kibontható.

Minden történetnél gyakoroltathatjuk a gyerekkel a fogalmazás felépítésének kialakítását. Építsen ki egy stratégiát a megoldásra! Használja a bevezetés, tárgyalás, befejezés felosztást a története kibontásakor! Nagyobb gyermekeknél már a cselekmény ívére, csúcspontjára, bonyodalomra és megoldásra is figyelhetünk. A bónusz kockát bárhova beilleszthetik. Így:

Kocka határok nélkül játszmalap

A Story Cubes kockái bizonyos feladatoknál úgy működnek, mint amikor a szövegkiemelővel kiemelt szavakra koncentrálunk. Vizuálisan akkor is bizonyos szavakra (képekre) koncentrálunk és azokat töltjük ki szöveggel. Természetesen egy tananyagnál a megtanult tartalommal töltjük fel, de az előhívás módja ennél a játéknál is így működik.

Amikor a családdal, a gyerekekkel játszunk otthon, akkor az a legfontosabb, hogy bíztassuk és motiváljuk, mert sosincs rossz megoldása egy-egy történetnek. Bátran beszéljen minél többet – és egyre gazdagabban – használja a fantáziáját!

Sok kisgyermeknél gondot okoz az osztálytársai elé kiállni és szóban felelni, de ez a játék tökéletesen segíti a gátlások, félelmek enyhítését. A sok pozitív élmény, a játékban figyelmes, értően hallgató közönség bátorságot ad, hogy beszéljen. És nem mellesleg úgy beszéljen, ahogy jólesik, ahogy a személyiségéből fakad, és nem úgy, ahogy elvárják tőle.

Sokféle Story Cubes kapható már a boltokban, méltán lett nagyon kedvelt játék. Garantált vele a szórakozás, minden korosztálynak jó móka!

Kocka határok nélkül