I Love Myself!

Minden a legnagyobb rendben van!

Önértékelés, önbecsülés az, ahogyan magunkról gondolkodunk és érzünk. Önbizalom a saját képességeinkbe, tehetségünkbe, erőnkbe vetett hit mértéke. Az önbizalom olyan pozitív energia, olyan életerő, amely egész személyiségünket meghatározza, és minden cselekedetünk hátterében ott mozgatja a rugókat.

 Figyeld a gyereket! Rendkívül fontos, hogy tudd, mi jellemző rá ezen a területen, hiszen az egészséges önbizalom adja a megfelelő belső tartást és táplálja a kitartást. Önmagába vetett hite nélkülözhetetlen, bíznia kell abban, hogy képes lesz elérni céljait, teljesíteni álmait, és addig fokozni saját teljesítményét, ameddig az csak szükséges. A pozitív önértékelés megnyit ezer sorompót, ha becsüli, tiszteli és szereti saját magát, akkor a sikereinek csak a csillagos ég lesz határa.

Kisfiadnak, kislányodnak egészséges önbizalma van, ha:

 • jó érzésekkel gondol saját magára, jól érzi magát a bőrében
 • legtöbbször büszke arra, amit csinál (tanul, sportol, bármiben lehet ügyes)
 • hisz a dolgok pozitív kimenetelében, bízik saját magában (nem esik kétségbe akkor sem, ha valami elsőre nem sikerül)
 • reálisan látja saját jó tulajdonságait
 • úgy érzi, szeretik, megbecsülik és elfogadják
 • elfogadja saját magát olyannak, amilyen (nem nagyítja fel hiányosságait, és nem kesereg, ha hibázik)
 • a jelenben él, és csak keveset gondol a jövőre, és a múltra mintha nem is emlékezne

Figyeld a gyereket! Alacsony önértékeléssel nem érzi képesnek, alkalmasnak, tehetségesnek magát. Minden túl nagy, túl sok, túl bonyolult akkor is, ha nem az. Szívesen megúszná a dolgokat, csak úszna az árral, sokszor passzív és visszahúzódó, mert elkerülné az eleve elrendeltetett kudarcot. Valójában nincsenek is konkrét céljai, nem a feladat megoldásának menetén kattog, csak a hegy magasságán, és minél többet gondol rá, az annál magasabb lesz. Nehezen kapcsolódik másokhoz, nehezen találja meg és tölti ki helyét a nagyvilágban. Ő az, aki mintha sosem akarna felnőni, gyakran megreked, hosszasan ragad bele helyzetekbe. Hangosan mindig mindenért másokat hibáztat, a kisördög halkan mondja közben: naná, hogy nem is lehetett másképp! Kifogások termelésében, halogatásban ő a csillagos ötös. Sokszor agresszív, sokszor mutatja nagyobbnak, okosabbnak, ügyesebbnek magát, és végül érvényesíti a saját igényeit igen önző módon.

Kisfiad, kislányod kevés önbizalommal rendelkezik, ha:

 • legtöbbször nincs jó véleménnyel saját magáról, negatív ítéletei vannak (külső vonásait és/vagy belső tulajdonságait is hátrányosnak tartja)
 • úgy érzi mindenki más sokkal jobb/szebb/okosabb nála (nem tudja magát pozitívan értékelni, mindig van egy „de”)
 • gyakran gondol a bukásra (többször emlegeti a kudarcait, mint a sikereit), sokszor fél a jövőtől, pesszimista
 • kemény elvárásai vannak saját magával szemben (sokszor beszél róla, de nem csinálja)
 • könnyen feladja a harcot (mert úgysem sikerülhet)
 • nem érzi úgy, hogy bárki (te is, Anya!) igazán szeretné, elfogadná és nagyra értékelné őt (mintha senki se dicsérné)
 • sokszor nincs jelen, gyakran emleget elmúlt dolgokat, és álmodozik arról a jövőről, amelyben ő tiszta lapot kap

A megfelelő önértékelés óriási segítség. Az önbecsülés adja a bátorságot új dolgok kipróbálásához, vesztes csaták újratervezéséhez. A pozitív önértékelés adja a gyereknek a belépőt új barátságokhoz, új kihívásokhoz. Vezessen őt bárhová, biztonsággal és erővel kövezi ki az utat. Optimális mennyiségű önbizalom birtokában tudja, hogy nincs lehetetlen, és bármi jó megtörténhet, ha a feladatba beletölti mindazt, amit önmagából meríthet. Mert az éppen elég lesz!

Az alacsony önbizalom bánt, fájdalmat okoz, és mindig a sor legvégére terel. Bizonytalanná tesz és kételkedést ébreszt. A gyerekek megkérdőjelezik saját képességeiket, és nem feltételezik, hogy éppen olyan jók lehetnek, mint a többiek. Az önbizalomhiány letöri a szárnyaikat, nem is indulnak olyan célokért, amikről feltételezik, hogy nekik úgysem sikerülhet.

Önbecsülése az övé, de te folyamatosan növesztheted. Pelenkás korától erősítik őt a szavaid, sőt pillantásod és mosolyod is hozzájárul, hogy ügyesnek, okosnak, kivételesnek értékelje saját magát. Mérd mindig önmagához, vedd észre az eredményeit, és sose becsüld le feladatának komolyságát! Egyedül jár, kanállal eszik, segít anyának megteríteni – ezzel kezdődik, és nincs olyan, hogy a hülye is képes rá. Nincs olyan, hogy egy dicséret túlzó vagy felesleges legyen. Ne becsméreld, ne beszéld ki a háta mögött, ne légy sosem cinikus!  Ha mazsola korától jó dolgokat hall magáról, büszke és elégedett lesz a saját dolgaival kapcsolatban. A nagy tételben érkező pozitív megerősítés szép fokozatosan beépül, és lassan önmaga is képes lesz rá, hogy észrevegye és elismerje azt, amit sikerül megcsinálnia, elérnie, megtanulnia. Ügyesen biciklizik, megtanul egy új verset, eljátszik egy szép dalt, lerajzol egy lovat és megold egy matematikai feladványt – ez mind olyan dolog, ami elégedettséggel tölt el téged, és boldoggá teszi őt is. Nem kell fűnek-fának dicsekedni, hangosan kérkedni vele, de igenis jár az elismerés. Adj neki egy pacsit, adjon ő is magának!

Önbizalma az övé, de te igazán sokat tehetsz azért, hogy ne gyengítsd! Segíthetsz neki, hogy a önbecsülésének szintje megemelkedjen, így:

 1. Rendszeresen írjatok egy listát a legjobb tulajdonságairól. Vizsgáljátok meg, miben jó, mit tart értékesnek saját magával kapcsolatban, mit szeret magában a legjobban. Akármit lehet nagyra értékelni, a szép hangját, a jó humorát, a felszólítás nélkül tisztára mosott kezeit. Írjatok öt pozitív dolgot, írj 5 jó tulajdonságot te is róla, sőt vonjátok be a legjobb barátját is ebbe a játékba, írjanak egymásról ilyen listát. Jó móka lesz, meglátod! Töltsd le innen, töltsétek ki, és ezt minden évben többször ismételjétek!
 2. Amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt szeretnétek, ne legyen belőle dráma! Csak jegyezzétek meg, és egyszer (nem hetekig!) beszéljetek is róla! Alapigazság (és nem felmentés) az, hogy mindenki hibázhat, és csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit! Ha kihagyta a gólt, elveszítette a sapkáját, rosszul sikerült a felmérő, csak próbálja újra! Fog ez menni! Ne keseredjen el, ne őrüljön bele (lám a világ sem dőlt össze!), és ne rágódjon rajta sokáig! Te se dörgöld az orra alá hetekig, ne kérd számon és ne fenyegesd vele! Csak érd el, hogy tegyen még kísérletet a dolog megjavítására, az adott probléma megoldására. Mindig elhagyja a ceruzáját? Tervezz rá külön költségkeretet, és ha megfelelő önbizalommal álltok hozzá, előbb-utóbb szépen elmúlik ez is.
 3. Naná, hogy legfontosabb dolgod fejleszteni a gyenge oldalait! De engedd meg neki, hogy csinálja sokszor azt is, amiben egyszerűen csak jó. Ha imádja a pillangókat, hagyd, hogy beszéljen róluk, ne nyomd helyette a matekot! Találd ki, hogyan fejleszthetné tovább, hogyan tehetné még színesebb azokat a képességeit, amik erőlködés nélkül is működnek, azokat a tehetségeit, amikben örömét leli. Fontos, hogy csinálja azt, amiben a legjobb – minden áldott nap!
 4. Javítsd a „nem tudom, nekem ez nem megy” tartalmú mondatokat „menni fog, képes vagyok rá” hangulatúvá! Segíts neki megszabadulni negatív ítéleteitől! Építs bele pozitív belső hangot, segíts kicserélni ezeket a kijelentéseit: „nem vagyok ebben jó, nem tudom megcsinálni, ez túl nehéz nekem!” Noszogasd, hogy változtassa meg a hozzáállását (először a gondolataiban, azután a cselekedeteiben) erre: „megpróbálom, adok neki egy esélyt, tudom kezelni, megteszek mindent, ami tőlem telik” és mindig biztosítsd arról, nincs egyedül, segítséget kérni sosem szégyen! De vigyázz, ha a feladatát leértékeled, azzal őt nem teszed naggyá!
 5. Vedd rá, hogy hozza ki a legtöbbet magából! Tevékenysége (legyen az bármi) ne történjen ímmel-ámmal, mert amikor tényleg odateszi magát, és győz, az így elért siker dupla, tripla, sokszoros lesz. Felemelő érzés sikerre vinni egy próbálkozást – ettől hízik a máj, dagad a vitorla, növekszik az önbizalom.
 6. Adj neki minél több esélyt arra, hogy azokkal töltse az idejét, akik igazán szeretik őt. Kamaszkorában se engedd teljesen kicsúszni a családi kötelékekből, elbújni egy szerető nagymama ajnározó szavai elől. Köpköd, prüszköl, de hidd el, élvezi! És mindig tudnia kell, tartozik valahová, van olyan hely a Földön, ahol pont úgy szeretik őt, ahogyan van.
 7. Támogasd, hogy tegyen meg olyan dolgokat, amelyekkel örömet szerez másoknak! Segítsen! Vigye ki a szemetet, etesse meg a kutyát, porszívózzon – és te legyél ezért hálás, eszedbe se jusson azt mondani, hogy „ugyan hagyd csak kisfiam, majd én megcsinálom”! Vegye észre, hogy minden, nem önös érdekből elkövetett apróság, valaki számára munkának minősül, és komoly segítség lehet. Ennek nyomában pedig változás jár, mert ő maga is hatással van a világra élete minden pillanatában. Idő, energia, megannyi pozitív kölcsönhatás építi az önbizalmát.
 8. Gyakoroljon! Egészséges önbizalommal rendelkező kölykök szívesen gyakorolnak, újra és újra örömmel próbálgatják bárminek a teljesítését. Bármilyen feladat kihívást jelent számukra, amitől elvárják, hogy legközelebb még jobban menjen – és láss csodát, aki gyakorol, annak jobban is megy! Aztán még jobban és egyre jobban!