VIVEKA fórum/kérdések

Ezen az oldalon a tapasztalatainkat és azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, amiket szülők, diákok kérdeztek, vagy vetettek fel beszélgetéseink során.

Ízelítő a várható témákról: gondolkodási készségek, szabályokkal vagy nélkülük?, agyféltekék összehangolása, tanulási rend és szokások kialakítása, a memória rejtelmei, probléma – megoldandó feladat: stratégiák, csendben vagy zene mellett tanulni?, életbátorság – a mese szerepe, a játék fontossága…..

Ha kérdésed lenne, írj e-mailt nekünk!!!

Az érzelmek hálójában – A tanuláshoz szükséges állapot elérése

Ugye te is emlékszel erre!? Órákig üldögéltél a könyv fölött, olvastad is, de az égvilágon
semmi nem maradt meg belőle a fejedben. Van az a felfokozott érzelmi állapot, amelynek során a folyton bevillanó képek és átsuhanó gondolatok valahogy lemossák a pályáról azt az infót, amit meg kéne jegyezni, és nem (és nem) sikerül koncentrálni az aktuális feladatra.
tovább»»»

Tanulási stílusok

Saját tanulásunk jellegzetességeit a tanulási stílusunk fejezi ki. Ez minden esetben egyéni, a személyiségünk része, a világhoz, az ismeretekhez, a tanuláshoz való viszonyunk. Különböző emberek más és más módon közelítik meg a valóságot. Az érzékelés módja szerint különböztetjük meg az információ feldolgozását (megértését, bevésését és előhívását).

tovább»»»

“Miért én tanítsam a gyerekem? Akkor miért vannak a tanárok?”

“Mi közöm nekem az iskolához? Ha én tanítom itthon, ő minek megy be egyáltalán az iskolába? Elvégzi a tanár az én munkámat, helyettem?” Hányszor, de hányszor szegezik nekünk szülők ezeket a kérdéseket. Mi a válaszunk? Sosem egyetlen szűkszavú mondat.
tovább»»»

A gyermek táplálkozása – “majd megoldja valahogy…”

Eszik, nem eszik? Enne, de nem szereti. Enne, de nincs mit? Hiszed vagy sem, sok szülő alig vagy egyáltalán nem gondoskodik arról, hogy elegendő mennyiségű és minőségű étel, ital álljon gyereke rendelkezésre. Majd megoldja valahogy! Rossz a kaja a suliban! Sosincs kedve enni! – jönnek a kifogások sorban, és ne hidd, hogy a pénz miatt!
tovább»»»

Minden a legnagyobb rendben van!

Önértékelés, önbecsülés az, ahogyan magunkról gondolkodunk és érzünk. Önbizalom a saját képességeinkbe, tehetségünkbe, erőnkbe vetett hit mértéke. Az önbizalom olyan pozitív energia, olyan életerő, amely egész személyiségünket meghatározza, és minden cselekedetünk hátterében ott mozgatja a rugókat.
tovább»»»