PINK könyvek

Engem mind a négy könyv magával ragadott, számomra öröm volt olvasni.

Könnyen olvasható, szinte filmszerű lendületességgel, képekkel, magával ragadja az olvasót. Talán emiatt is -és saját kamaszkori emlékeink miatt is -könnyű azonosulni a főszereplőkkel. 

A sorozat olyan problémákkal foglakozik, mint a kortársak zaklatása, szóbeli-, érzelmi bántalmazásaik. A történetek példaként szolgálnak a fiatal olvasóknak ezen konfliktusok kezelésében. Ezen kívül segít családi tragédia feldolgozásában, szerelmi és baráti kapcsolatok megértésében.

A család, az otthon melege, mint fontos segítő, óvó, elfogadó közeg jelenik meg.

A barátok, mély barátságok menedéket nyújtanak a konfliktusok, problémák elől. Fontos, hogy azt érezzék, valahova tartoznak, ahol elfogadják őket olyannak, amilyenek.

A szerelem, a szerelemmel kapcsolatos érzések megértéséhez nyújt számos példát mind a négy rész.

Vitathatatlan, hogy kamasz éveink elég erőteljes személyiségformáló hatással bír életünk hátralévő részre: ha nem marad elég idő arra, hogy a kamasz gyerek megtanulja a társaival, tanáraival való konfliktusait megoldani, felnőtt emberként, eszköztelenül fog az életbe lépni. Ezért kell időt és energiát szánni barátokra, szerelmekre, hobbira. Nem lehet folyamatosan csak a jövőre koncentrálni, mert akkor nem tanítjuk meg neki, hogy élvezze a jelent, folyamatos frusztrációban fog élni. A könyvek felhívják a figyelmet a tanulás és szocializálódás közti egyensúly megteremtésének fontosságára. Ehhez az egyik fő eszköz lehet egy hobbi, mint menedéket és önbizalmat adó tevékenység.

Ajánlom kamaszoknak, de legalább ugyanannyira ajánlom elolvasásra szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezt a generációt is pontosan ugyanazok a problémák foglalkoztatják, mint minket ’annak idején’, csak más az eszközrendszerük, más a platform. Ezekben a könyvekben az ő nyelvükön, az ő közegükben jelennek meg mindennapi megoldandó feladataik, melynek csak egy része a tanulás és a jövő miatti aggodalom, a kilátástalanság. Feszíti őket az a felfogás, miszerint már általános iskola végén és egész középiskolában nyújtott tanulmányi eredményeik határozzák meg jövőjüket. Elég egy hiba és máris kilátástalanná válik egész életük. A felnőtt olvasóknak mankót nyújt, segítséget ad e kamasz generáció megértéséhez. Hiszen az – ahogy e könyvekben is látszik- az egyik legfontosabb számukra: szerető, megértő és támogató felnőttek vegyék őket körül.

 A könyvekről, röviden:

Menő csajok klubja

Ebben a részben betekintést kapunk egy olyan világba, amiben a kamaszok a tőlük folyamatosan elvárt maximális teljesítményt várja el. Hogy hogyan küzd meg ezzel a mostani generáció és közben próbálja megtalálni boldogságát, az író Gigin, a becsületes és szorgalmas diáklányon keresztül mutatja be.

Szerelem a parketten

A gátlásos, két személyiségű Bea küzdelmének csodálatos bemutatása: hogyan lehetek önmagam? Hogyan tudom megmutatni az otthon védelmén kívül is, hogy ÉN milyen vagyok? Ehhez az egyik megoldás a tánc, mint hobbi és a tánc terápiás hatása. No és persze, a szerelem…

Levelek a padlásról 

A sorozat legmeghatóbb része. Betty betegségben elhunyt édesanyjának őszinte levelei segítik át kamaszkorának zűrös időszakain, az igaz szerelem megtalálásán és a barátai kapcsolatok hullámvölgyein.

Ne kavarj, Francesca!

A kötelességtudó és szorgalmas Evie életét felrázza Francesca, aki rávilágít, hogy a tanuláson kívül is van élet és ne hagyja ezt elrobogni maga mellett.

 

A könyveket megvásárolhatjátok a Móra könyvkiadónál!

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.