KOCKA HATÁROK NÉLKÜL

STORY CUBES – KOCKA HATÁROK NÉLKÜL

Az én személyes kedvencem a Story Cubes. Számos előnyét mutatom most nektek:

 1. Praktikus csomagolásának köszönhetően kis helyen is elfér, ezért akár a strandra is magunkkal vihetjük.
 2. Játszhatjuk többen is, de párban vagy egyedül is kitűnő móka, a nevetés garantált!
 3. Idegen nyelv gyakorlására is kiváló!
 4. Gyorsan és lazán bővíti a szókincsünket anélkül, hogy egyáltalán eszünkbe jutna a tanulás.

Pedagógusként, az alábbi területek fejlesztésére szeretem használni:

 • Szókincs bővítése
 • Szóbeli felelet előkészítése
 • Fogalmazás előkészítése
 • Improvizáció, blattolás gyakorlása
 • Memória fejlesztése
 • Szórend, összetett mondta felállításának gyakorlása
 • Stratégia, tervezés tudatosítása
 • Asszociációs játék, önismeret
 • Kommunikációs készség fejlesztése
 • Beszédkészség fejlesztése, magabiztosabb szóbeli fellépés
 • Érzelmi krízis, elakadás feldolgozásának segítése
 • Zárkózott gyerek „megnyitása”
 • Személyiségfejlesztés

10 +1 módja a Story Cubes használatának:

 1. A játékos az összes kockát egyszerre dobja el, majd tetszés szerint sorrendbe téve egy történetet mesél el.
 2. A játékos egyesével dobja el a kockákat: eldob egy kockát, majd arról a képről meséli a történetet. Ilyenkor hagyom, hogy legalább 4-5 mondatot mondjon magától, majd utána dob a következő kockával, amit belesző a történetbe.
 3. Több játékos felváltva dobja egyesével a kockát, így egy közös történetet alakítanak ki.
 4. Hosszabb feladatként kiadható egy vers megírása is!
 5. Rajzoljon belőle képregényt!
 6. Amikor már elmondta a mesét, a történetet, a kockákat letakarjuk és megkérjük a játékost, hogy – lehetőleg sorrendben – idézze fel a kockán található rajzokat, és így a vizuális memóriáját is fejleszthetjük.
 7. Milyen érzéseket kelt, milyen témakör jut eszébe a kockákon lévő rajzokról? Törekedjen arra, hogy elvontabb fogalmakra asszociáljon, és ne a konkrét tárgyat, témát szőjön bele a történetbe!
 8. „Ha te UFO lennél, üdv a Föld nevű bolygón!” – úgy magyarázza el nekem a kockán/kockákon lévő képeket, mintha én egy távoli bolygóról jöttem volna, és nem tudnám mit jelent a szó, a fogalom. Lehet nehezíteni a gyakorlatot, például azzal, hogy időre, mondjuk 2 percig folyamatosan beszéljen hozzám. Ezzel is késztetjük a stratégia felépítésére.
 9. Három kockából egy értelmes összetett mondat alkotása, figyelve az alapvető nyelvtani szabályokra. Ezzel gyakorolhatjuk a mondatszerkezeteket, a nyelvtanilag helyes szórendet (ld. alany, állítmány).
 10. „Végtelen történet” – bár egy csomag csak kilenc darab kockát tartalmaz, de ha folyamatosan újra használjuk a kockákat, mindig más lesz a sorrendjük, és a történet soha nem ér véget.
 11. Rejtett érzelmek felfedésére is kiválóan alkalmazhatóak a kockák, mert irányítottan kezelve az asszociációkat, a sérelem, fájdalom könnyebben kibontható.

Minden történetnél gyakoroltathatjuk a gyerekkel a fogalmazás felépítésének kialakítását. Építsen ki egy stratégiát a megoldásra! Használja a bevezetés, tárgyalás, befejezés felosztást a története kibontásakor! Nagyobb gyermekeknél már a cselekmény ívére, csúcspontjára, bonyodalomra és megoldásra is figyelhetünk. A bónusz kockát bárhova beilleszthetik. Így:

NÉV:__________________________ DÁTUM: _________________________

A történet címe: _______________________________________________________

 

BEVEZETÉS

(Szereplők, helyszín)

1.kocka
BEVEZETÉS

(Szereplők, helyszín)

2. kocka
Tárgyalás 3. kocka
4. kocka
5. kocka
6. kocka
7. kocka
Befejezés (tanulság) 8. kocka
Befejezés (tanulság) 9. kocka

 

 

A Story Cubes kockái bizonyos feladatoknál úgy működnek, mint amikor a szövegkiemelővel kiemelt szavakra koncentrálunk. Vizuálisan akkor is bizonyos szavakra (képekre) koncentrálunk és azokat töltjük ki szöveggel. Természetesen egy tananyagnál a megtanult tartalommal töltjük fel, de az előhívás módja ennél a játéknál is így működik.

Amikor a családdal, a gyerekekkel játszunk otthon, akkor az a legfontosabb, hogy bíztassuk és motiváljuk, mert sosincs rossz megoldása egy-egy történetnek. Bátran beszéljen minél többet – és egyre gazdagabban – használja a fantáziáját!

Sok kisgyermeknél gondot okoz az osztálytársai elé kiállni és szóban felelni, de ez a játék tökéletesen segíti a gátlások, félelmek enyhítését. A sok pozitív élmény, a játékban figyelmes, értően hallgató közönség bátorságot ad, hogy beszéljen. És nem mellesleg úgy beszéljen, ahogy jólesik, ahogy a személyiségéből fakad, és nem úgy, ahogy elvárják tőle.

Sokféle Story Cubes kapható már a boltokban, méltán lett nagyon kedvelt játék. Garantált vele a szórakozás, minden korosztálynak jó móka!

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.